Uyku apnesi - Horlama
Horlama, uyku sırasında nefes yolunun daralması sonucu ortaya çıkan sestir. Uyku sırasında nefes yolunda darlık, tıkanıklık veya kesik kesik nefes alma, kalp ve tansiyon gibi ciddi rahatsızlıkların da belirtisi olabilir. Kişinin kendi sesine uyanması da bunun en büyük belirtilerindendir.
Uyku apnesi ve horlamanın diş gıcırdatmanın en büyük sebeplerinden biri oladuğu bilinmektedir. Horlama tedavisiyle çoğu zaman dişleri gıcırdatma ihtiyacı da ortadan kalkar. Aynı zamanda horlama yetersiz uyku kalitesine sebep olduğu için, kişilerde gün içerisinde yorgunluk ve halsizliğe sebep olabilir.
Horlama ve Uyku Apnesi rahatsızlıklarında kişiye özel apareyler yapılarak çeneyi ileri yönde sabitleyip, yutak bölgesinde oluşan hava yolundaki daralmanın açılması sağlanır. Bu sayede eklem doğru pozisyonda konumlandırılarak, hava akışı artırırlır ve nefes alma rahatlar.
Horlama apareylerinin kullanımına uyku testleri yapıldıktan sonra karar verilir. Bu apareyler eklem rahatsızlığı ve artriti olan hastalara uygulanmalıdır ancak altında başka sebepler de yatabileceği için tam olarak değerlendirilmeli ve daha sonra uygun tedaviye başlanmalıdır.
Uyku apnesi-Horlama Apareyleri Nedir?
Diş Kliniklerinde alt ve üst çenelerden ölçü alınarak yapılan apareylerdir. Ayarlanabilir sistemleri sayesinde çene doğru pozisyona getirtilir.
İşlem süresi Kısa mıdır?
Uygulaması ve kullanımı kolay olan, kısa süren işlemlerdir.
Günde Kaç Saat Takılmalıdır?
Bu apareyler düzenli olarak her gece en az 6-8 saat takılmalıdır.