Protetik Diş Tedavisi Nedir?
Tedaviler
Protetik Diş Tedavisi Nedir?
Protetik Diş Tedavisi Nedir?

 

Ağızda çeşitli nedenlerle kaybedilen dişlerin; farklı ve uygun protezler kullanılarak, kişilerin kaybolan estetik ve fonksiyonel ihtiyaçlarını giderme amacıyla yapılan tedavilerin tümüne Protetik Diş Tedavisi (Protez) denir. Eksilen dişin veya bölgenin onarımında birçok farklı protez uygulaması kullanılabilir.

Protetik diş tedavisi, tüm çabalara rağmen kaybedilen dişlerle bağlantılı olarak meydana gelen fonksiyon eksilmelerinin tedavisi dışında bozulan ağız estetiğinin geri kazandırılması için de ayrıca tercih edilen bir diş tedavi yöntemidir. Bu tedavinin amacı kişinin diş ve diş eti hastalıkları yüzünden kaybettiği dişlerinin sebep olduğu çiğneme ve konuşma gibi günlük aktivitelerinin aksamasının önüne geçmektir.

 

Protetik Diş Tedavisinde Kullanılan Yöntemler Nelerdir?

  • Laminate Veneer (Yaprak Porselen)
  • Zirkonyum Kron (Kaplama)
  • Porselen Kron (Kaplama)
  • Cam Porselen Kron (e-max) 
  • Hassas Bağlantılı Protezler (Çıtçıtlı Protez)
  • Bölümlü Diş Protezleri (Kancalı Protezler)
  • Tam Diş Protezleri (Takıp Çıkartmalı Damak)
  • İmplant Üstü Sabit Protezler (Kaplama)
  • İmplant Üstü Hareketli Protezler (Takıp Çıkarmalı Damak)

 

Laminate Veneer: Halk arasında bilinen adıyla yaprak porselen yaklaşık olarak 0.3 ile 0.5 mm kalınlığında dişin ön yüzeyinden minimum aşındırmayla, istenilen renk ve şekilde hazırlanan protezlerdir. Hazırlanan protez yapıştırma yöntemiyle dişe uygulanır ve ince yapısı sayesinde dişlerin rengine birebir uyum sağlar. Yapıştırma olmanın aksine uygulamadan sonra düşmesi oldukça zordur, ancak kesme işlemi ile dişten çıkarılabilir. Kullanılan malzemenin kalitesi ve yapısından kaynaklı ilerleyen yıllarda renk değiştirme veya leke oluşumu gibi hasarların önüne geçilmiştir.

Zirkonyum Kron: Zirkonyum seramik ve porselenden yapılan, metale ihtiyaç duyulmaksızın elde edilen oldukça sağlam ve parlak bir elementtir. Kaplama yöntemiyle uygulanan bu işlem deforme olmuş dişler için ve de estetik açıdan bu işlemi tercih eden kişiler için uygulanmaktadır. Zirkonyum yapısı gereği ışık geçirgenliğine sahiptir. Diğer protez işlemlerin aksine bu özelliği sayesinde uygulanan dişle birebir uyum sağlar ve de tamamen doğal bir görünüm elde edilir.

Porselen Kron: Günlük hayatta birçok nedenden dolayı meydana gelebilecek aşırı madde kaybına uğramış dişlerin korunabilmesi için tercih edilen kaplama yöntemidir. Dişin yüzeyine uygulanan bu yöntemle, istenilen renk ve şekilde ayarlama yapmak mümkündür. Bu işlemle, porselen kaplamanın doğal diş mineniz gibi olması amaçlanır.

Cam Porselen Kron: Günümüz teknolojisinde bu alanda porselen kronlarda kullanılan en son teknolojidir. Cam porselen diş uygulaması yapısında, tıpkı dişlerimizde olduğu gibi kristal bulunur. Bu özelliği sayesinde doğal diş ile tamamen uyum sağlanabilmektedir. Özellikle ön dişlerde tercih edilen bu yöntemin diğer yöntemlerden farkı, metal destek yerine porselenin altında alüminyum oksit ya da zirkonyum oksit kullanılıyor olmasıdır.

Hassas Bağlantılı Protez: Bilinen bir diğer adıyla çıtçıtlı protez, çok sayıda diş kaybının olduğu ve sabit protezlerin bir seçenek olmadığı durumlarda uygulanan diş protez tedavisidir. Bu yöntemde hareketli halde bulunan protezler sabit dişler üzerinde hazırlanmış ve de özel olarak ayarlanmış alanlara otururlar.

Bölümlü Diş Protezleri: Parsiyel protez olarak da bilinen kancalı protezler sabit protez uygulamasının mümkün olmadığı durumlarda tercih edilen protezlerdir. Dişsiz olan bölgenin önündeki dişe, protez kanca sistemi ile tutturulduğu için kancalı protez olarak isimlendirilmiştir.

Tam Diş Protezleri: Bireyin ağzında dişlerinin bulunmadığı durumlarda alt ve üst damaklara oturtulan protezler takıp çıkarmalı damak olarak da bilinmektedirler. Bu yöntemde protezler sabit olmadığı için kullanımı diğer protezlere göre daha zordur. Alt ve üst çeneye yerleştirilmesi oldukça kolay olsa da sabit protezlerdeki gibi çiğneme ve kullanım rahatlığı sağlamaz.

 

İmplant Üstü Sabit Protezler: Bu sabit protezler takılırken eksik diş sayısı ve uygulanacak kemiğin nitelik ve niceliği göz önünde bulundurulur ve buna göre ayarlama yapılır. İmplant üstü sabit protezler, tek bir diş eksikliğinden, tüm çenede oluşan diş eksikliği durumlarında uygulanabilen ve implant üzeri parçalara yapıştırılma yöntemiyle ya da vidalama ile sabit halde kullanım imkânı sağlanan protezlerdir.

İmplant Üstü Hareketli Protezler: Bu protezler hiç dişi olmayan kişilere yerleştirilen implantların üzerine çıtçıtlar uygulanan, hasta tarafından takılıp çıkartılabilen protezlerdir. 

 

 

İletişime Geç